Настанова для тих, хто причащається

Літургійні форми 3 грудня 2016 0 227

З Брауншвейг-Вольфенбюттельского Служебника 1569 року
(Складено Мартіном Хемніцем і Якобом Андре)

strastnaya-nedelya_hleb_vinoОскільки з моменту гріхопадіння наших прабатьків, Адама і Єви, всі ми впали в гріх і заслуговуємо вічної смерті – і через цей гріх наші тіло і душа стали слабкими і розбещеними, так що ми самі по собі не можемо зробити нічого доброго, не кажучи вже про те, щоб виконувати заповіді і волю Бога, – і оскільки відповідно до Закону ми прокляті і повинні бути засуджені навіки, як записано в книзі Закону, так що ні ми самі, ніяке інше творіння на небесах або на землі не могли врятувати нас від цього горя і засудження, Бог Всемогутній помилував нас.

За Своєї незбагненної любові Бог послав Свого Сина, Ісуса Христа, в цей світ, щоб Він одягнувся в нашу природу, прийнявши плоть і кров від Діви Марії. На Нього були покладені наші гріхи і гріхи всього світу. Він поніс їх замість нас, коли помер повішеним на хресті, і на третій день він знову воскрес, викупивши наш гріх і гріх наших батьків, знову примиривши нас з Богом Всемогутнім, так що тепер ми виправдані, усиновлені Богом і одного разу знайдемо вічне життя і спасіння.

Для того, щоб ми могли мати впевненість в цьому і ніколи не забували Його велику невимовну любов і ласку, Ісус Христос, перед початком Страстей, встановив Свою Вечерю, давши Своїм улюбленим учням Своє тіло в їжу і Свою кров в питво, і сказав їм – і всім християнам – що це Його тіло, віддане за них, і Його кров, пролита за них на відпущення гріхів, і що всякий раз, коли вони будуть їсти і пити, вони повинні робити це в Його спогад і, як каже св. Павло, звіщати Його смерть доти, поки Він не повернеться в останній День, щоб судити живих і мертвих.

Отже, ми повинні чинити так, як Він наказав нам, тобто їсти Його тіло і пити Його кров, згадуючи з вдячністю Його велику ласку, згідно з якою Він примирив нас з Богом, небесним Отцем, і врятував нас від гріха, смерті і вічного засудження . Нам також слід вірити в те, що Він сказав, а саме: «Це є тіло Моє, що за вас віддається. Це є кров Моя, за вас проливається на відпущення гріхів ». Коли ми робимо так, як Він заповідає нам, і віруємо, ми приймаємо, по Слову Його, Його справжнє тіло разом з хлібом і Його істинну кров разом з вином, а з ними і всі Його заслуги і праведність: а саме, прощення гріхів, позбавлення від смерті, усиновлення та вічне спасіння.

Але нехай лише ті, хто жадає і жадає праведності, приступають до цього найсвятішого Таїнства, – ті, хто сповідує свої гріхи, шкодує про них, і хто має намір виправитися і, наскільки можливо, жити по волі Божій. Нехай же кожна людина досліджує себе, і, якщо вона знайде в собі таке розташування серця, сміливо приступає до Таїнства, бо вона приймає його гідно. І якщо вона слабка, але вірує, нехай приступає до Таїнства. Бог буде терплячий до нього. «Тростини надломленої не доломить, і льону тліючого не погасить». Він радіє навіть вірі, що зароджується. І все ж нам слід молитися, як сказано в Євангелії: «Вірую, Господи! Допоможи моєму невірству ». Але той, хто не шкодує про свої гріхи і не має наміру змінитися на краще, але має намір і далі жити в явному гріху і похоті, нехай утримується від Таїнства, бо він приймає його собі в осуд, як каже св. Павло.

Тепер же, коли ми зібралися разом, щоб здійснити Вечерю Господа нашого і прийняти Його тіло і кров, для того, щоб зробити це гідно, щоб наша віра зміцнилася, щоб ми могли жити в більшій відповідності з волею Бога, щоб ми могли пробачити наших ворогів і полюбити наших ближніх і робити добро всім, звернемося до Бога Отця нашого через Ісуса Христа і разом помолимося нашому святому Отцеві.

Джерело: сайт лютеранської церкви св. Мартіна, м.Київ
http://www.lutheran.com.ua/

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

twelve − 11 =